Dan Voineag, procurorul șef al DNA a sunat adunarea generală a procurorilor anticorupție pentru a bloca inițiativa Parlamentului privind reforma pensiilor speciale ale magistraților. Comunicatul DNA a venit aproape simultan cu al colegilor de la DIICOT. “În data de 20 iunie 2023, prin ordin al procurorului-șef al DNA, Marius I. Voineag, a fost convocată Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, precum și manifestarea susținerii față de Consiliul Superior al Magistraturii în activitatea de apărare a independenței magistraților”, anunță oficial DNA. La puțin timp, a venit și verdictul CSM și Înaltei Curți de Casație și Justiție: Blocăm Justiția! promit cele două instituții, în cazul că modificarea pensiilor ar putea aduce prejudicii „independenței actului judiciar”.
Cu puțin timp înainte, procurorii DIICOT transmiseseră un comunicat de presă în care precizau că susțin participarea Procurorului General al României și a CSM la negocierile legate de proiectul de lege privind pensiile de serviciu.
În data de 20 iunie a fost convocată Adunarea Generală a procurorilor din cadrul DIICOT, subiectul fiind exprimarea unui punct de vedere privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
”În temeiul art. 91 alin. (1) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a convocat la data de 20 iunie 2023, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul direcției, având ca obiect exprimarea unui punct de vedere privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și manifestarea susținerii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa consacrată de Constituție, de garant al independenței justiției”, se menționa comunicatul DIICOT.
Având în vedere iminenta modificare și completare a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii înțelege nevoia de reformare a sistemului de pensii.
Totodată, Consiliul ia act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate astăzi, 20.06.2023, în sensul că această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie.
În acest sens, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar.
Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă și faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie.
În considerarea tuturor acestor aspecte, în zilele următoare urmează să aibă loc alte întâlniri între președintele Consiliului și reprezentanții puterii executive și legislative pentru identificarea celei mai bune soluții legislative pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii.
Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității, asumată prin PNRR și începută de Guvernul Ciucă, va continua și după rotația guvernamentală, a promis Ciolacu, imediat după preluarea mandatului de Premier. Aceasta prevede modificarea vârstei de pensionare, prin etapizare, și stabilirea unor criterii după care să se calculeze cuantumul pensiei magistraților, lucru care a creat tensiuni majore în sistemul judiciar și au provocat un tsunami de pensionări din rândul judecătorilor și procurorilor.
Proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale magistraților a fost blocat deja de Curtea Constituțională. Marian Enache președintele CCR preciza de acum un an, răspicat, în exclusivitate pentru Gândul: „Se pot adapta acestor „realități” toate pensiile speciale, mai puțin cele ale magistraților”
Toți cei 93 de procurori anticopupție, membri ai Adunării generale au votat ca unul pentru apărarea pensiilor speciale.
„În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât:
– să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă;
– să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate”, publică oficial DNA.